-->
  • Καμένα μαλλιά – Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες


    Πολλές γυναίκες, στο βωμό της ομορφιάς, θυσιάζουν πολύ συχνά την ποιότητα και την υγεία των μαλλιών τους...

    Τι σημαίνει αυτό; Προκειμένου να κάνουμε συχνά αλλαγές στα μαλλιά μας, να τα έχουμε φορμαρισμένα και στιλιζαρισμένα, κλπ, χρησιμοποιούμε σε καθημερινή ή πολύ συχνή βάση διάφορα προϊόντα, εργαλεία και μέσα που επιβαρύνουν την τρίχα μας και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν τα μαλλιά μας αφού τα έχουν ταλαιπωρήσει υπερβολικά.

    Τα καμένα μαλλιά τις περισσότερες φορές προέρχονται έπειτα από συχνή και έντονη χρήση ισχυρής θερμοκρασίας (σεσουάρ, ψαλίδι για μπούκλες, πρέσα ισιώματος, κλπ), επαφή με χημικά (ντεκαπάζ, βαφές, περμανάντ, κλπ) αλλά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο φυσικής αιτίας. Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε καταλήξει με καμένα μαλλιά εντοπίζοντας τις ταλαιπωρημένες άκρες τους, βλέποντας να σπάνε οι τρίχες μας, έχοντας έντονη ψαλίδα και φυσικά από το γεγονός ότι τα μαλλιά μας είναι άτονα και θαμπά, δεν έχουν πια καμία λάμψη και καμία ζωντάνια.

    Ενδεχομένως αν έχεις καμένα μαλλιά που είναι σχεδόν κατεστραμμένα να είναι δύσκολο ή χρονοβόρο το να τα επαναφέρεις οριστικά και να καταπολεμήσεις ολοκληρωτικά τη ζημιά της τρίχας. Μπορείς όμως να περιορίσεις τη ζημιά με απλές λύσεις χωρίς μεγάλο κόστος. Απλά θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή.

    1. Ξεφορτώσου τα κατεστραμμένα μέρη: Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις όταν έχεις ταλαιπωρημένα και καμένα μαλλιά, είναι να τα ανανεώσεις και να τα φρεσκάρεις κόβοντας τις καμένες άκρες και φυσικά αν έχεις ψαλίδα που είναι πολύ πιθανό να την ξεφορτωθείς και αυτή. Συμβουλέψου τον κομμωτή σου για το πόσο θα πρέπει να κόψεις τα μαλλιά σου και σε πια σημεία και καθάρισε τα κατεστραμμένα μέρη. Δε θα χρειαστεί να κουρευτείς υπερβολικά οπότε μην το φοβηθείς, αρκεί ένα φρεσκάρισμα στις άκρες σου που είναι σίγουρα το πιο ταλαιπωρημένο σημείο.

    2. Ξέχνα τη θερμότητα και τα χημικά: Αν έχεις συνηθίσει τα μαλλιά σου να είναι μονίμως με άψογο styling και πάντα φορμαρισμένα, θα σου στοιχίσει λίγο αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να σώσεις τα καμένα μαλλιά σου και να περιορίσεις τη ζημιά που έχουν υποστεί. Για μερικούς μήνες θα χρειαστεί να μείνεις μακριά από οποιοδήποτε «σύνεργο» εκπέμπει έντονη θερμότητα στα μαλλιά σου (πιστολάκι στεγνώματος, πρέσα, σίδερο για μπούκλες, κλπ), από σκληρές βαφές και άλλες χημικές επεξεργασίες της τρίχας σου. Δεν είναι απαραίτητο για να είσαι περιποιημένη και να έχεις ένα προσεγμένο χτένισμα να χρησιμοποιείς κάτι από τα παραπάνω.

    3. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα προϊόντα: Είναι σημαντικό για να μπορέσεις να βοηθήσεις τα καμένα μαλλιά σου να χρησιμοποιείς σε εντατική βάση τα κατάλληλα σαμπουάν και conditioner, εδικά για ταλαιπωρημένα και κατεστραμμένα μαλλιά, κατά προτίμηση με πιο φυσικά συστατικά. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν πιο ενυδατικά για επανόρθωση ταλαιπωρημένων μαλλιών καθώς και ειδικά conditioner αποκατάστασης που μπορείς να εφαρμόζεις έπειτα από κάθε λούσιμο των μαλλιών σου. Πολύ σημαντικό είναι να εφαρμόζεις μία φορά την εβδομάδα και κάποια μάσκα μαλλιών με φυσικά έλαια που διεισδύουν στην τρίχα και την θρέφουν συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των μαλλιών σου.

    4. Φρόντισε για την ενυδάτωση της τρίχας: Για τα καμένα μαλλιά έχει μεγάλη σημασία η ενυδάτωση της τρίχας και η διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας της. Προσπάθησε να εφαρμόζεις στα μαλλιά σου σε καθημερινή βάση μια ενυδατική κρέμα ή κάποιο ειδικό serum μαλλιών που θα συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό. Σίγουρα για την ανάκαμψη της ζημιάς θα χρειαστεί χρόνος αλλά αν έχεις υπομονή θα δεις διαφορά στο αποτέλεσμα.

    5. Βούρτσισμα με φυσική βούρτσα: Ακόμα και το βούρτσισμα των μαλλιών έχει το δικό του ρόλο όταν μιλάμε γα αποκατάσταση της ταλαιπωρημένης τρίχας. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς μία βούρτσα με φυσική τρίχα (π.χ. από τρίχες αγριογούρουνου) και φρόντισε να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου το λιγότερο δύο φορές μέσα στη μέρα προσέχοντας η κίνησή σου να ξεκινάει από τη ρίζα και να κινείται απαλά προς τις άκρες των μαλλιών. Με αυτό τον τρόπο τα φυσικά έλαια των μαλλιών μας διανέμονται σε όλη την επιφάνειά τους και αυτό θρέφει τις τρίχες.

    6. Απόφυγε τα συχνά λουσίματα: Το πολύ συχνό λούσιμο αντίθετα με ό, τι μπορεί να πιστεύουμε κάνει τα μαλλιά μας ξηρά κάτι που δε θέλουμε σε ήδη ταλαιπωρημένα και καμένα μαλλιά. Αντίθετα, θέλουμε να διατηρούν την υγρασία τους και να μη στεγνώνουν. Έτσι, λοιπόν, καλό είναι να είμαστε λίγο προσεκτικές με το πόσο συχνά λουζόμαστε. Δε χρειάζεται, δηλαδή, το καθημερινό λούσιμο.

    1. Σπιτική μάσκα μαλλιών: Για καμένα μαλλιά και γενικά ταλαιπωρημένη τρίχα, μπορείς πολύ εύκολα στο σπίτι σου να φτιάξεις μία φυσική μάσκα μαλλιών. Θα χρειαστείς έλαιο καρύδας και αλόη σε μορφή gel. Φυσικά αν τυχόν διαθέτεις κάποια γλάστρα με φύλλα αλόης στο σπίτι σου ακόμα καλύτερα να προμηθευτείς απευθείας από το φυτό το υλικό σου. Θα πάρεις μικρή ποσότητα από τα δύο αυτά συστατικά και θα τα αναμίξεις να φτιάξεις ένα ομοιόμορφο μίγμα που θα εφαρμόσεις ως μάσκα στα μαλλιά σου. Μπορείς να την απλώνεις στα μαλλιά δύο φορές εβδομαδιαίως.

    2. Σπιτική λοσιόν τόνωσης: Μπορείς να τονώσεις τα ταλαιπωρημένα μαλλιά σου φτιάχνοντας μία φυσική λοσιόν στο σπίτι σου. Θα αναμίξεις ένα μέρος νερού με ένα μέρος από μηλόξυδο και θα το εφαρμόσεις στα μαλλιά σου περιχύνοντάς τα με το μίγμα μετά το λούσιμο ενώ αυτά ακόμα είναι νωπά. Με το μηλόξυδο εκτός της φυσικής τόνωσης θα αποκτήσεις λάμψη στα μαλλιά, θα φύγει το περιττό λίπος καθώς και ενδεχόμενα απομεινάρια από προϊόντα που έχεις χρησιμοποιήσει.

    3. Φυσική θεραπεία με ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που έχουμε όλες στο σπίτι μας και δεν το έχουμε εκτιμήσει όσο θα έπρεπε. Να ξέρεις ότι προσφέρει θρέψει στα μαλλιά και πολύ καλή ενυδάτωση, ό, τι πρέπει δηλαδή για καμένα μαλλιά που θέλεις να τα επαναφέρεις. Μπορείς να απλώσεις μικρή ποσότητα από ελαιόλαδο στα μαλλιά σου, να τα καλύψεις στη συνέχεια με μια πετσέτα ή ένα πλαστικό σκουφάκι και να τα αφήσεις ένα βράδυ ολόκληρο να ενεργήσουν. Φυσικά την επόμενη μέρα θα λουστείς για να φύγει και η λιπαρότητα και η όποια μυρωδιά.



  • Δειτε κι αυτα: